Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Интересна личност ли е Толкин?
Posted 28 май 2009 - 01:04

Луд на шарено се радва - наръчник на неандерталския лирик
Тар-Лаикрабандил (Ар-Фангедел)
Posted 29 май 2009 - 10:46

Но пък е логично да бъде постоянно замислен и да се разкрива само пред определени хора, защото това би било физическата манифестация на дълбока фантазия като неговата.

Posted 03 юни 2009 - 11:34

Аз не съм чел биографията от Карпентър, а само "Дж.Р.Р. Toлкин - Влaстeлинът нa фeнтъзитo" и из мрежата разни неща. Обаче ми е интересно, след като явно не е бил пътешественик/турист/планинар/т.н., как географията на Средната земя е толкова богата и красива (или пък не е)!?! На мен ми се струва, че човек трябва много да е обикалял и видял, за да опише такива неща, но дали пък не може и само с въображение и дар слово? Или просто наистина само е записал това, което вече си е.Защо не е обичал чуждата кухня и пътуванията? И ако наистина е бил обикновен британски саможивляк, как е успял да напише толкова вълнуващи легенди, поеми и детски повести и даже такъв роман като "Властелина..."?

32
Posted 04 юни 2009 - 08:48

А на мен Толкин малко ми прилича на Омир - географията им е на места подробна, на места - пуста. Какво има в Енедваит или Минхириат? Какви са селищата на горяните от южен Мраколес? Средната земя е пълна с "бели петна".
Толкин е пътувал доста из самата Англия, може би е имал детски спомени от Африка и май по веднъж е ходил в Холандия и Франция. От Франция няма добър спомен, а в Холандия отива вече като прочут писател. Ако е имал други подвизи насам и натам - не ги знам. Определено не е тип на пътешественик.
Posted 04 юни 2009 - 09:56

Със сигурност и за мен.А бил ли е приятна компания? За гийковете от тайфата колеги - със сигурност, както свидетелстват спомените им.
Цитирам това за гийковете, точно защото аз не съм гийк.
Обичам такива хора, чувствам се прекрасно в компанията им - не ме занимават с личните си, невъобразимо жестоки лични драми, не мрънкат "къв бил тоя съсед, а пък тая колежка", не ругаят "тоя скапан живот/държава/свят" (или поне не често), и най-вече - просто си мълчат. Не - както би могло да се помисли

Доста упорити. Направо непоклатими в личните си убеждения. Но стабилни и вдъхващи сигурност - защото държат на думата си. И когато се ядосат, наистина има защо. Не обичат да пътуват, много ясно, какъв е смисълът. Не им е нужно - светът е техен. Защото сърцата им са широки. А умовете им са отворени - ако не видиш красотата в собствения си двор, едва ли екзотична Кения ще ти помогне.
Ама шегуват се, разбира се! Няма да цитирам, но шегите във Властелина и Хобит така ме забавляват.
Не виждам нужда чувството за хумор да бъде свързано с танцуване по масите, ама-ха.
Не може да не ми направи впечатление, че точно ти Маноле, пускаш такава тема. Че всички те знаем какъв невероятен чаровник си, сега какво, ще да възтържествуваш над Толкин ли! Засрами се!

Дано глупавата ми представа за Толкин не излиза на първа страница в гугъл, божке.
Posted 04 юни 2009 - 10:50

Не може да не ми направи впечатление, че точно ти, Маноле, пускаш такава тема. Че всички те знаем какъв невероятен чаровник си...
Сега вече мога да умра!

Пукнете се от завист всички, Чесън ме похвали. Мен. Чесън. Лично. Писмено. Публично.
Posted 04 юни 2009 - 11:03

P.S. Толкин понякога е не само забавен и смешен, ами направо хаплив.

Posted 24 декември 2009 - 02:18

Обичам такива хора, чувствам се прекрасно в компанията им - не ме занимават с личните си, невъобразимо жестоки лични драми, не мрънкат "къв бил тоя съсед, а пък тая колежка", не ругаят "тоя скапан живот/държава/свят" (или поне не често), и най-вече - просто си мълчат. Не - както би могло да се помисли
- за да слушат мен.. оф, защо пък да не ме
![]()
Доста упорити. Направо непоклатими в личните си убеждения. Но стабилни и вдъхващи сигурност - защото държат на думата си. И когато се ядосат, наистина има защо. Не обичат да пътуват, много ясно, какъв е смисълът. Не им е нужно - светът е техен. Защото сърцата им са широки. А умовете им са отворени - ако не видиш красотата в собствения си двор, едва ли екзотична Кения ще ти помогне.
Ама шегуват се, разбира се! Няма да цитирам, но шегите във Властелина и Хобит така ме забавляват. Не виждам нужда чувството за хумор да бъде свързано с танцуване по масите, ама-ха.
Дано глупавата ми представа за Толкин не излиза на първа страница в гугъл, божке.
Дано излиза...
Posted 11 юли 2010 - 06:20

Posted 24 септември 2010 - 09:20

Edited by wutang, 24 септември 2010 - 09:20 .
Posted 25 септември 2010 - 12:38

Posted 25 септември 2010 - 01:53

Posted 10 октомври 2010 - 12:04

За юношеските побоища не знам, но в Първата световна такава фронтова треска го е тресла, че сигурно чак в немските окопи се е чувало как му тракат зъбите. Впрочем, нормално. Странно, че после е успял да опише войната в героично-патетична светлина.
Предполагам, е преценил че когато целта е героична /а не тъпа и политическа/ са възможни и героични войни...
Май се сещам нещо такова, но за Толстой, който се е отвратил от Кримската война, в която участвал - може би затова пише толкова многостранен роман за войната. Там има и натуралистични сцени, естествени реакции /как Николай Ростов при първата си среща с врага бяга, което прави и младият френски войник/.
Все пак, във "Война и мир" ги има и героичните моменти. Когато въпреки тия естествени реакции, хората в името на нещо, което им се вижда /или действително е/ по-висше, се държат като безсмъртни воини и поставят личното си оцеляване, целия си личен живот и мечти по важност СЛЕД спечелването на битките...
Ох, дано никога не ни се наложи да се пробваме на такава територия. Стигат ни и битките с помията в ежедневието.
Edited by Pavlina, 11 октомври 2010 - 05:42 .
Posted 10 октомври 2010 - 11:06

Posted 11 декември 2010 - 01:02

(Сарказъм е, да не се обидите нещо)
Posted 11 декември 2010 - 02:45

Ееех! А какви времена бяха!! През 1953-та...
Edited by светулка, 11 декември 2010 - 03:14 .
безкраен, ограден с трева...
Posted 11 декември 2010 - 08:34

Хех, колко ли интересен може да е един професор по английска литература?!
(Сарказъм е, да не се обидите нещо)
Всъщност професорите по литература могат да бъдат невероятно интересни както в аудиторията, така и извън нея. То си се иска да си башка луд, за да станеш професор по литература. Всеки филолог може да разкаже безумни неща за поне един свой професор.
Апропо, Толкин е професор по староанглийска литература, което само по себе си е още по-екзотично. Друг е въпросът, че самият той не е от лъскавия тип професорчета, които днес са повече на мода.
Posted 21 декември 2010 - 10:58

Posted 17 май 2013 - 06:58

Като чета Хобита, Властелина и другите книги - в тях героите сякаш нямат алпинистки умения. Мери и Пипин се изкачват по някаква стеничка (не става ясно колко е стръмна и висока) преди да срещнат Дървобрад. Фродо и Сам се спускат по въже в Емин Муил, но по такъв начин, че на всеки катерач би му било смешно

Джуджетата, от своя страна, изкачват/спускат инструменти и ... джуджета по склоновете на Самотната Планина. Това с просто дърпане и пускане би им струвало прекалено много сили и време. Вярно че са яки, ама все пак. Освен това, при всичките си копачески дейности под планините, следва да са развили някакви познания за работа на/с въже. Обаче това в книгите никъде не е споменато... Дали Толкин си е замислял въобще в подобна насока, докато е писал някоя си глава от книгите, примерно?
Корабоплаването е било развито много от елфите и после от нуменорците - обиколили са света дори, според (доколкото си спомням) Силмарилиона. Доста големи кораби са строяли и са предприемали дълги и сложни плавания. На мен ми се струва, че се чете (поне донякъде) едно възхищение у Толкин от корабното/морското дело, но сякаш само от него измежду изброените от мен. Вярно, че в нашия свят се мореплава от атничността още, но пък както се беше говорило в друга тема, технически Средната земя (особено след Първата епоха) далеч не достига само до средновековието, а по-скоро до зачатъците на Индустриалната революция (Саруман). Обаче алпинизъм се счита че има от 1786-а (което не значи, че преди това не са се катерили по високи/стръмни върхове) - т.е. поне технически може да се сметне, че ардианци са могли не само да ходят по стръмни наклони (поклонения на Менелтарма, Амон Анвар и др.), а и да се катерят по отвеси.
И прочие чуденки, които за мен се свързват с тази тема, та затова и се отказах (временно поне) да пиша нова.
32
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users