Добре, ако приемем тезата за "още от същото", това е някакво обяснение. Нищо, че в дадена година по принцип още от същото би могло все още да е по-добро от останалото.
Е, възможно е да е обективно надминат Хобитът през тези три години от останалите филми. Във всяка от категориите му, средно за трите години съм гледал по един друг филм. И общо за трите години, от 119 други номинирани съм гледал 11 (и донякъде съжалявам, че не съм все още гледал едни 8).
Трудно ми е вече да преценя дали миналата година вторият Хобит беше "по-слаб" по звук и зрителни ефекти от "Гравитация" (а пък от звукообработка не разбирам). Или пък по-миналата "Животът на Пи" дали беше по-добър пак откъм зрителни ефекти. В тези случаи обяснението за "загубите" може да е наистина в това "също", от което получихме още, защото въпросните 2 филмa действително си ги спомням като много добри във въпросните отношения. Но "още от същото", само по себе си, не е много обективна причина.
Да речем, че "още от същото" се отнася и до операторското майсторство, музиката, грима, декорите и костюмите. Режисурата така и не мога да я възприема колко, аджеба, е важна и защо, та ми е трудно да говоря за нея. Считам за най-важна съставка от даден филм сценария. Също много важно е операторското майсторство, за проявата на което от своя страна са важни декорите. Режисурата вероятно е съшиването на всички тези съставки в едно. Но как се съди за тази работа? И как се разграничава от цялостната категория за "най-добър филм". И случаите с трите части на Властелина как биха били обяснени от някоя теория? 
А за друго много важно нещо, което те кара да се потопиш във филма - или да се дразниш и да не го направиш - актьорската игра, въпросът стои. Толкова ли е незначително как ще изиграеш Билбо, Торин, Смог (или Фродо, Сам, Ам-гъл, Арагорн, Гандалф), в сравнение с някакви други пресонажи от не-фентъзи трагедии и комедии? От шестте филма само Гандалф има номинация за поддържаща роля в Задругата. От времето на Хобита съм гледал само "Джанго без окови" от другите филми с номинации за актьор или поддържащ актьор. А от времето на Властелина - "Красив ум", "Пиратски Кариби" (
), "Последният самурай" и "Чикаго", май. В този параграф (
) (се) питам защо смятате, че актьорите от Хобита и Властелина - с едното изключение на Гандалф - не са сред колегите си на заслужените си места? Или пък защо нямат всъщност такива места, ако така смятате?
Edited by bdk, 27 февруари 2015 - 10:32 .