Гийермо Дел Торо няма да режисира Хобитът
За наше огромно съжаление, един от любимите ни режисьори-визионери - Гийермо Дел Торо , прекратява работата си като режисьор на дългоочакваната Толкинова екранизация по Хобитът . Основната причина мексиканецът да вземе това шокиращо за мнозина решение е твърде разтегления през годините процес по подготовка и заснемане на епоса. Първоначално договорът на Гийермо е бил за 3 години, като в последствие сроковете са набъбнали двойно, което пречи на творческите и личните планове на режисьора. "Това бе едно от най-трудните решения в живота ми.", казва Дел Торо . "След като близо две години живях и дишах в прекрасната Нова Зеландия , превърната превъзходно в Средната Земя , с мъка на сърцето трябва да прекратя работата си с прекрасния екип, както и с добрите ми приятели Питър Джаксън и сценаристите Фран Уолш и Филипа Бойенс . Причина за това са основно задушаващите ме срокове, тъй като пълното ми отдаване на проекта ще стопира не само творческите ми планове, но и ще ме отдалечи от семейството, приятелите и личния ми живот. Осъзнавам какъв голям проект оставям зад гърба си и въпреки че ще остана ангажиран с него само от дистанция, пожелавам на екипа нищо повече от абсолютни успехи и ще бъда един от първите закупили си билет за премиерата на Хобитът щом моментът настъпи."
Питър Джаксън добавя "С много скръб приех новината за решението на Гийермо , но напълно разбирам че творец като него не може да бъде обвързан за 6 години ексклузивно с какъвто и да е проект. Дел Торо е изключителен визионер, страхотен режисьор и много добър приятел и за мен бе чест че работих в него. Въпреки напускането му, неговият досег до проекта ще си личи както на сценарно ниво, така и като дизайн и външен облик на цялата продукция. За което аз и екипът можем да му бъдем само благодарни и искрено му пожелаваме успехи с каквото и да се захване.".
Наистина изненадваща и доста разочароваща новина, но познавайки Гийермо като много деен творец няма как да не разберем причините стоящи зад решението му. Въпросът с режисьорския пост остава отворен. Вече плъзнаха слухове, че Питър Джаксън и останалите отговорни по Хобитът ще се опитат отново да присламчат първоначалния си избор - Сам Рейми , но при положение че последния вече е обвързан с филмирането на Warcraft епоса нещата стават сложни. С нетърпение очакваме раздвижване по казуса, иначе едно е ясно - продукцията е вече в твърде напреднал стадии, в нея са наляти огромно количество пари и ресурси така че Хобитът ще види бял свят. Въпросите които остават неотговорени са - кога и с кого на диригентския стол? Когато получим нужните отговори ще те информираме за тях.
Източник - www.forplay.bg
Много разочароващо, макар и оправдано донякъде от страна на Дел Торо..
Edited by Elesar, 31 май 2010 - 09:08 .