Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

"Властелинът на пръстените" детска книга ли е?
Posted 13 октомври 2010 - 12:27

Posted 13 октомври 2010 - 12:32

Луд на шарено се радва - наръчник на неандерталския лирик
Тар-Лаикрабандил (Ар-Фангедел)
Posted 13 октомври 2010 - 12:58

32
Posted 13 октомври 2010 - 01:09

Edited by Моби, 13 октомври 2010 - 01:29 .

Posted 13 октомври 2010 - 09:44

Edited by Sparrow, 13 октомври 2010 - 09:45 .

Posted 13 октомври 2010 - 10:42

Posted 13 октомври 2010 - 10:45

Защо, и аз се научих да чета на 5 и голяма част от щастливите моменти в детството ми бяха сред хубавите книги, които четях. ВНП не беше сред тях, но по принцип ако въпросът е дали е "вредна" за ранна възраст, според мен наистина не е. И както каза Манол по-горе, тя е И детска книга. Честно казано "Тримата мускетари" /пълното издание/ която също четох като дете е пълна с доста по-неразбираеми и не-изискани приключенияСамо че аз се надявам да няма много такива деца, защото да разбереш такава книга значи да си загубил повече от детското в себе си
.

Posted 13 октомври 2010 - 11:00

П.П. Сигурен съм, че по-горните неща ги знаете, но просто го използвам като явен аргумент.
Edit: След внимателно осмисляне, може би съм склонен да се сългася, че тя е И детска книга, но не и в по-голямата си част (смислова, не действена).
Edited by Sparrow, 13 октомври 2010 - 11:07 .

Posted 13 октомври 2010 - 01:53

Posted 13 октомври 2010 - 07:10

Ако разглеждаш книгата като случки, като история и като "йекшън", да, книжката ще е интересна и на 5 годишно дете, но книгата не е просто това. В книгата има различни отношения и други такива неща, по-дълбоки, по-смислени. Увлечението на девата-воин по Арагорн, по-късно влюбването й във Фарамир, отделно неприетата връзка на Арагорн и Арвен, отношенията господар-слуга между Фродо и Сам, приятелската връзка между Мери и Пипин (а и другите от Задругата, но отделно визирам тях), която не се изразява само в пиене на бира, пеене на песни и пушене на пайп-уийд. Много от нещата са неразбираеми за дете на 7-8 години и ако точно тези неща разбира на такава възраст, то е доста надраснало възрастта си, което не е непременно лошо, защото аз се приемам като такъв, но тогава се губи една такава радост, по-късно наречена "неизживяно детство". Това горе са само добрите неща, ами да приемем и разбирането на лошите извън представите за "чудовищата". Да разбере покварата на човека, който става назгул, природата на злото в Саурон, действието на злото върху първоначално добрите (визирам Саруман)... Действието на сладкодумието (е може би не точно сладкодумието, може би постоянното промиване на мозъка)... Такива неща не са лесни за осмисляне.
П.П. Сигурен съм, че по-горните неща ги знаете, но просто го използвам като явен аргумент.
Edit: След внимателно осмисляне, може би съм склонен да се сългася, че тя е И детска книга, но не и в по-голямата си част (смислова, не действена).
Ти понеже сега я разбираш напълно.

Posted 14 октомври 2010 - 07:21

Posted 19 октомври 2010 - 08:19

Все ми се струва малко смело начинание за 7-8 годишни (но това не значи че такива начинания не трябва да се предприемат). Нека се почне с "Хобит" обаче

(Понеже виждам в темата засегнат този въпрос - "Властелина на пръстените" не може да е вреден по никой начин.)

Posted 19 октомври 2010 - 07:01

Posted 19 октомври 2010 - 07:45

Е, може да стане и вредна, ако някой се "филмира" прекалено и се вманиачи по книгата, та не може да излезе от Средната земя.
Е, па ти, къде си мислиш, че живеш?

Posted 19 октомври 2010 - 07:57

Posted 19 октомври 2010 - 08:25

Ние сме от тези народи, чиито предци са обитавали далечните източни области на Средната Земя. Те, Валарите са се опитали да ни помогнат - пратили са Сините вълшебници насам, ама тъй е станало, че не те - нас, ами ние - тях сме "оправили" и сме провалили възвишената им мисия по нашите земи.

Posted 19 октомври 2010 - 08:53

Posted 19 октомври 2010 - 08:54

Е, може да стане и вредна, ако някой се "филмира" прекалено и се вманиачи по книгата, та не може да излезе от Средната земя. Ама то за някои хора и собствените им ръце са вредни.
То ние ежедневно виждаме филмирали се далеч по-възрастни персони

Posted 20 октомври 2010 - 01:10

Ха ха хаТо ние ежедневно виждаме филмирали се далеч по-възрастни персони

Posted 23 октомври 2010 - 09:07

Защото е чиста книга.(Понеже виждам в темата засегнат този въпрос - "Властелина на пръстените" не може да е вреден по никой начин.)
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users