Здравей, Tara! Добре си дошла тук.
Действително има много "фентъзи" читатели, които смятат ВнП за скучна книга, когато са на 12-13. Че и по-големи. Още не мога да си обясня как един от приятелите ми (човек на 21) смята Хари Потър за по-качествено четиво от ВнП. Остави ВнП на 120 страница, защото Том Бомбадил му бил много детски. Има и доста хора, които не искат да кажат, че ВнП е фентъзи. На мен това ми е странно. Сякаш фентъзи е станало нарицателно за лоша книга. Честно казано последните години фентъзито е много по-реалистично и поучително от почти всички мейнстрийм романи (пък било то и модерна класика). Както и да е. Идеята ми е, че (поне за мен) фентъзито винаги се е измервало спрямо ВнП. Магия, минало, мечове, лъкове, крале, герои... Раси и картография за бонус. Има ли ги, най-вероятно е фентъзи. Лично аз не мога да не възприемам ВнП като фентъзи. Или да се опитвам да го пробутвам като не-фентъзи. Просто всеки, който я вдигне като не-фентъзи, ще осъзнае много скоро, че това не е вярно. Да, дълбока, истинска (изсипете още 20 суперлатива тук) книга е, но не я прави по-малко фентъзи тоя факт. И да, различава се много от повечето фентъзита, но пак е фентъзи. Поне за мен. А и няма как в днешно време да се лансира другояче. Всеки, който е гледал филмите, знае какъв жанр да очаква.
Вече не мога и да кажа, че е най-доброто фентъзи. Но просто защото тя не е просто фентъзи. Много неща е, като не е нито най-доброто фентъзи, нито най-добрата книга за човешките взаимоотношение, за приятелските преживелици, за лоялността и прочие. Но като се сложи всичко това, което ВнП представлява... Е, това си е уникална книга. Най-добрата в своя си отделен жанр. Но нямаше да е това, което е, ако почнат да й се отнемат качества. Като "не е фентъзи", "не е сериозна", "не е книга за израстването", "не е романтична", "не е откровена", "не е реалистична". Всичко това Е. Заедно и накуп. Както и много повече от това. Лошото е, че много хора гледат това, което не им харесва, вместо всичко онова, което би им харесало.
В много книги съм срещал романтични истории - от нито една не съм се впечатлявал така, както от тези във ВнП.
Много "реалистични" книги съм чел - красотата, чувствеността, отношенията и борбите във ВнП са ми били в пъти по-реалистични.
Много фентъзи съм чел - нито едно не ме е карало да ставам в 1 сутринта, просто за да чета, като трябва да ставам за училище в 5.30.
И още примери мога да дам. Истината обаче е, че всичко това е (беше) така, защото ВнП е всичко това заедно. Ако беше просто фентъзи, щях да я мисля не повече от три дни. Ако беше просто история за взаимоотношенията, най-вероятно нямаше и да я погледна след средата.
Та и аз се отблях много надалеч. Както и да е. Идеята е, че не ме боли да призная, че ВнП е фентъзи. Но не само.
И все още смятам, че не е детска книга. Деца могат да я четат, най-вероятно няма да разберат и половината. То с едно прочитане и възрастен няма да я разбере. Та така.
П.П. По никакъв начин не нападам никого, да не си помисли някой нещо.
Edited by Sparrow, 08 юни 2014 - 04:05 .