Сигурен съм, че поне по-големите от вас ще си спомнят книгите, в които героят е читател.
Това бяха така наречените книги-игри, в които действието е разделено на епизоди и в края на всеки епизод, читателят сам избира на къде да продължи чрез решенията, които взема. По-сложните подобни книги бяха с големи дневници с ред умения като сила и издръжливост, в които се пишеше на ръка (когато тия книги бяха популярни още не бяха навлезли така масово компютрите) и за някои ситуации се хвърляха зарчета.
Навремето, началото и средата на 90те години по-точно, тия книги бяха доста известни. Същестуваше фенско движение покрай тях и много момичета и момчета (по онова време, днес вече мъже и жени) не спаха, за да се сражават със Злото, макар и на хартия.

Имаше известни автори на книги-игри - Майкъл Майндкрайм, Джордж. М. Джордж или Върджил Дриймънд, които бяха българи, а най-известните измежду тях, бяха и писатели и преводачи на фентъзи като Любомир "Колин Уолъмбъри" Николов (преводача на любия на всички ни Властелин), Богдан "Робърт Блонд" Русев (сайбърг пънк писател и преводач на филма по Властелина) и Божидар "Тед Грей" Грозданов - автор на света на първата БГ Ролева игра "Здрач над Ендивал", която фактически се появи точно след краха на книгите-игри.
Дано в тези няколко реда съм ви припомнил какво беше феноменът "книги-игри". Очаквам коментарите ви относно какво си спомняте за тях, кои сте играли, кои са ви любими и т.н. Поздрави от мен!

ПС: А ето и най-известните заглавия, за които се сещам в момента:
ОГНЕНА ПУСТИНЯ
ЗАМЪКЪТ НА ТАЛАСЪМИТЕ
ВАРВАРСКИЯТ БОГ
ГОСПОДАРЯ НА МРАКА
ДЕМОНИТЕ В НБА
БОГОВЕТЕ НА ФУТБОЛА
ЗЛАТНИЯТ ОРАКУЛ
ЛОРД & МАГЬОСНИК
... и някой чужди:
КЪРВАВ МЕЧ
ПЪТЯТ НА ТИГЪРА