Мерсаж, Бързоход. Действително мястото на туй май е темата "Влиянието върху Толкин", та ако някой може да я мръдне там, няма да е лошо. Действително Уроборос е много добро обяснение (прилича ми на инг-янг идеята), аз се почудих първоначално от гледна точка на фактът, че Толкин все пак е бил католик и някак си змията в Библията по мои спомени (да ме поправи някой, ако бъркам) не е с добра репутация...Но Толкин се е доказал безброй пъти, в умението си да съчетава древни Митове, религиозни символи и легенди (да не говорим, че и Християнството произлиза от доста по-стари идеи..). Другото, което ми стана интересно и засегнах по-горе и след като сега да речем змията е символ на безкрайността, периодичното обновяване и т.н., дали Моргот е вложил подобен замисъл и в Драконите си (великите Червеи/Гущери, пък и от латински Draco, значи змия..), ако предположим че змията му е била вдъхновение, но е искал подобрена версия...Разбира се идеята за Драконите може да идва и от други направления - Св. Георги убивайки змея, Уелския дракон (Мабиногион се оказа хубавко четиво) и още много...
Edited by Erinion Gil-Galad, 09 април 2016 - 08:25 .