Ако нямаше Толкин
Публикувано 11 May 2008 - 03:33 AM
Силиврен пенна мириел
о менел аглар еленат,
Гилтониел! А, Елберет!
http://w[/font]ww.myspace.com/fallenangel1111
Публикувано 19 May 2008 - 11:11 PM
Публикувано 20 May 2008 - 09:50 PM
hannibal-king написа на May 20 2008, 19:25 PM :
Това означава ли според теб, че четенето на Толкин е нерационално губене на време?!
Много ми хареса поста на Менелвен. Може би именно поради факта, че повечето от казаното там се отнася и за мен
Публикувано 27 May 2008 - 02:04 PM
Инак по темата още одеве си казах приказката - ако го нямаше Толкин, някой от приятелите му щеше да захване свой вариант на митологията на Англия, а днес форумът ни може би щеше да се казва bgХYZforum.org.
Strider написа на 18 July 2009 - 12:11 AM :
http://mglishev.blog.bg/
Публикувано 05 July 2008 - 12:59 PM
Публикувано 07 September 2008 - 11:11 PM
Иначе въпросът за Толкин странно ме подсети за един филм - "Ефектът на пеперудата". Не е точно същото, защото там героят можеше да променя миналото и това се отразяваше на бъдещото му, обикновено - пагубно. Та, ако Толкин го нямаше, предполагам, много неща щяха да са различни, както и ако го нямаше някой друг човек от планетата. Защото съдбата на хората е такава - те постоянно си взаимодействат - нещо като непрестанно движещите се обекти в безкрайната Вселена. Аз поне мисля, че Идит Брат едва ли щеше да има същите наследници, Луис едва ли щеше да направи "Хрониките на Нарния" такива, каквито са, ние едва ли щяхме да четем същите фентъзи книги, светът едва ли щеше да види най-добрата филмова трилогия на всички времена (току що го чух по нова тв), Орландо Блум едва ли щеше да си спечели хиляди почитателки, заради чаровния образ, който нямаше да изиграе и т.н. и т.н., поне знам, че аз едва ли щях да съм напълно същата, все в някаква част щях да съм по-различна.
Можеш да се въртиш заедно с нея
или пък да спреш, за да протестираш,
в резултат на което да бъдеш
изхвърлен от движението й."
Ст. Кинг
Публикувано 14 September 2008 - 09:49 PM
Ако го нямаше Толкин...всички ние щяхме да сме мнооого различни. И не само това но и света на литературата щеше да е много по различен, защото Толкин е уникално явление - не го казвам като запален фен, а като факт, защото той е един от основоположниците на фентъзито и при това в една уникална форма-имам предвид многопластовия начин по който изгражда сюжета, героите, заобикалящата атмосфера...
А къде щяхме да сме ние? Със сигурност в някой подобен форум. Факта че сме тук означава че имаме някакъв сериозен интерес към литературата (макар че вероятно тук има и доста хора които са се запознали с Толкин благодарение на филми, музика, игри...), така че щяхме да намерим интересите си при друг автор...но ми е някак трудно да си го представя-няма как. Но важното е че ние самите щяхме да сме мнооого по-различни. Мисля че на повечето от нас Толкин е повлиял много. О, да-и нямаше да имаме някои от проятелите които имаме сега
Факт е че форума обединява иначе доста различни хора
Публикувано 19 September 2008 - 10:16 PM
Публикувано 23 September 2008 - 08:03 PM
Нямаше да ме има мен.
Нямаше да съм това, което съм сега - с тези интереси, с този характер, с тези идеали.
Милиони пъти ми се е случвало да харесвам нещо само защото ми е напомняло на Толкин.
Нямаше да съм същата.

Не турнирите ни правят Толкинисти!
Публикувано 11 December 2009 - 10:50 PM
Публикувано 11 December 2009 - 11:01 PM
Днес съм изтрещял.
П.С. Добре де, не "отсрамва" фентъзито, защото има и други много добри фентъзи писатели , но да кажем превъзхожда всички.
Този пост е редактиран от wutang: 11 December 2009 - 11:03 PM
Публикувано 11 December 2009 - 11:05 PM
Публикувано 23 February 2010 - 10:34 PM
Така че дали лично за нас светът щеше да е по-постен ако го нямаше Толкин с тоя вълшебен и по своему истински свят? Мисля, че за всеки днешен искрен /а не случаен/ фен щеше да се намери някакво друго златно ключе, което да отвори врата зад стената на изцяло материалното живуркане. А някой талантлив фен като не намери такава книга - щеше да я напише... /Така правят писателите, като няма подходящото стихотворение тъкмо за еди-кое си, създават го.
Което не пречи още един път да се поклоня на тоя автор. И не за друго, а за това, че предполагайки как съразмерно със знанията му е растяло и усещането му за собствено несъвършенство - все пак се е решил, и е написал докрай всичко това. За да го имаме днес.
Публикувано 26 February 2010 - 03:31 PM
А можеше и да се изчака малко и любимецът на много хора по света да има добре познатите инициали Дж. Р. Р., последвани обаче от Мартин, а не Толкин.
Този пост е редактиран от europefan: 26 February 2010 - 03:32 PM

Вход
Цитирай