Примери за противопоставяне на свободната воля много: ще започна с любимата ми Еовин, която би била достoйна за булка, дори на Хамлет, тя се противопостави на Теоден - краля, бащата, мъжа отиде на война и уби назгулът;Теоден, чиято воля беше подчинена толкова дълго от Грима, че беше загубил разсъдъка си и беше само вреда за държавата си; Грима - слугата на Саруман, нима той различава добро от зло; назгулите - подчинени на Саурон, а пък той на пръстенът;Ам-Гъл е един от най-значимите примери, които мога да дам, а нeговото радвоение на личността може да се дискутира доста;а имали Фродо свободна воля в края?-не; сигурен съм че могат са се дадат още доста примери, но предполагам разбрахте какво имам предвид.
Най-ярките примери, според мен, за добри герои със свободна воля разграничаващи добротo са Гандалф и Галадриел.Те знаеха кое е злото, но с помоща на волята и бистрия си ум успяха да направят правилния избор.
Надявам се, че не съм писал пълни глупости и има поне зрънце истина в разсъжденията ми, а и съжалявам че повторих "свободна воля" хиляда пъти.
Този пост е редактиран от wutang: 08 February 2010 - 09:46 PM

Вход
Цитирай