Българският Толкин Форум: Свободната воля - Българският Толкин Форум

Към съдържанието

• (2 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

Свободната воля

#1 Потребителя е офлайн   wutang

• Tibboh
  • Група: Потребители
  • Регистр: 02-November 09

Публикувано 08 February 2010 - 11:45 AM

И тъй... Тези дни в училище взехме "Робинзон Крузо", а покрай него понаучихме нещо и за Романтизма, а покрай Романтизма се спомена свободната воля - според мен, нещо много важно за "Властелинът на пръстените".Мисля си обаче, че тази свободна воля, както в Романтизма, така и тук, се съчетава с едно друго нещо - разграничаването на добро от зло и съзнателното следване на доброто!Тези неща наистина са свързани(същност не съм го измислил аз това, така си е :lol: :lol: ) и ще дам пример с още едно произведение, което се учи в 10 клас - "Хамлет".Спомнете си за Офелия и нейнияте бащичко и брат, те налагаха своята воля над нейната, според родовите закони и така Офелия като добра дъщеричка правеше каквото и се каже, независимо добро или зло, тоест тя няма свободна воля и оттам не разграничава добро от зло.Но ше кажете: "Можеш да имаш свободна воля, да разграничаваш добро от зло, но просто ще си от тъмната страна", но НЕ, тук идва "Властелинът на пръстените", за да ни покаже(с пръстенът), че лошите никага нямат свободна воля и винаги са контролирани от нещо по-силно!

Примери за противопоставяне на свободната воля много: ще започна с любимата ми Еовин, която би била достoйна за булка, дори на Хамлет, тя се противопостави на Теоден - краля, бащата, мъжа отиде на война и уби назгулът;Теоден, чиято воля беше подчинена толкова дълго от Грима, че беше загубил разсъдъка си и беше само вреда за държавата си; Грима - слугата на Саруман, нима той различава добро от зло; назгулите - подчинени на Саурон, а пък той на пръстенът;Ам-Гъл е един от най-значимите примери, които мога да дам, а нeговото радвоение на личността може да се дискутира доста;а имали Фродо свободна воля в края?-не; сигурен съм че могат са се дадат още доста примери, но предполагам разбрахте какво имам предвид.

Най-ярките примери, според мен, за добри герои със свободна воля разграничаващи добротo са Гандалф и Галадриел.Те знаеха кое е злото, но с помоща на волята и бистрия си ум успяха да направят правилния избор. :clapping:

Надявам се, че не съм писал пълни глупости и има поне зрънце истина в разсъжденията ми, а и съжалявам че повторих "свободна воля" хиляда пъти.

Този пост е редактиран от wutang: 08 February 2010 - 09:46 PM

Влизам в храчка....

#2 Потребителя е офлайн   Caspian

• Присъда: Пластмасова Глава
  • Регистр: 09-January 10

Публикувано 08 February 2010 - 04:01 PM

Ами аз не мисля, че Гандалф и Галадриел имат свободна воля. Нима и те не следват пътищата на Илуватар?
Веднъж прочетох един цитат, който ми хареса. Приблизително гласеше така: "Всички сме изпратени на света с мисия и оттам насетне всеки избира пътя на герой или на злодей"
Ето Моргот, който е изпратен наравно с другите, все под волята на Еру. Но въпреки това избира пътя на злодей, макар че следва волята на създателя си - да музицира и да създава.
Всичко започва от нечия чужда воля и не винаги я разбираме правилно. Но я има.
И ти следваш волята на родителите си. Аз не чак толкова, но все пак<_<
Човек се гради по даден модел и дори да го престъпи в някой аспект, никога не е свободен.
Уви, това са недостатъците на обществото.
Но темата е хубава :)

Why not?

#3 Потребителя е офлайн   Corwin

• Регистр: 18-July 08

Публикувано 08 February 2010 - 04:26 PM

Според мен пък копелето Робинзон не е свободен - не може да пие уиски, на острова му няма жени - няма свободата дори да се размножи, която е отнета единствено на твърде малък брой генетични евнуси (другите не ги броим).
А ако си последовател на която и да е религия - то всичките (известни мен) религии отричат свободната воля, дори и да твърдят обратното - щом има предначертан план за следване, за каква свободна вола говорим - вече отдавна е решено какво и как ще направиш.
Според мен обаче свободна воля има - стига човек да има достатъчно сила да не се конформира с другите - именно в това по мое мнение се състои свободната воля - да си правиш, каквото ти смяташ за добре, а не каквото някой ти е казал, някое божество ти е предначертало, или шеф ти е заповядал. Разбира се, свободна воля е и да се подчиниш на заповедта.
'Humans need fantasy to be human.To be the
place where the falling angel meets the rising ape.'

#4 Потребителя е офлайн   wutang

• Tibboh

Публикувано 08 February 2010 - 05:54 PM

Как ще няма свободна воля?Нима без свободна воля ще пристъпиш повелята на родителите си и то по онома време, а пък на острова той си е цар и в рамките на провидението(както той би казал) прави каквото поиска, а и той е доволен от голяма част от живота си на острова.
Влизам в храчка....

#5 Потребителя е офлайн   Pe6ka_S_Mnenie

• Кой сега е с най-якия аватар!
  • Регистр: 05-July 08

Публикувано 08 February 2010 - 06:29 PM

Цък тук. :) От златните години на Алф. :)
I have zero tolerance for Големи Добрутровци.
Публикувано изображение

#6 Потребителя е офлайн   Corwin

• Регистр: 18-July 08

Публикувано 08 February 2010 - 07:15 PM

Виж мнениетоwutang написа на 08 February 2010 - 05:54 PM :

Как ще няма свободна воля?Нима без свободна воля ще пристъпиш повелята на родителите си и то по онома време, а пък на острова той си е цар и в рамките на провидението(както той би казал) прави каквото поиска, а и той е доволен от голяма част от живота си на острова.

Добре, от биологична гледна точка той свободен ли е? Аз не си представям мъж да прекара сам 28 години(или колкото бяха), без жена. Не му ли се отнема свободата да продължи рода си? Иначе си говорете, че е свободен - свободен да хване всякакви трески, болести и да умре от всякакъв вид глад - ако имаше хищни животни на острова щеше да видиш ти колко свободен щеше да бъде на 4 хапки в корема на някой голям хищник(добре, че островът е твърде малък, за да поддържа едра хищническа популация).
Иначе свободна воля си има, да. :)
'Humans need fantasy to be human.To be the
place where the falling angel meets the rising ape.'

#7 Потребителя е офлайн   Menedhel

• Кмет на Голям Дълбалник, Главен пощальон и Началник на ширифите
  • Регистр: 17-December 07

Публикувано 08 February 2010 - 07:27 PM

Грима отлично разграничава добро от зло - просто върши зло на другите, за да издейства добро за себе си. Човекът предава Родината, за да получи Жената, както знаем. Напълно разбираем избор, макар и закономерно водещ до лош край.

Пък и горкият Грима прави зло кому - на Еорловия род, тази примитивна раннофеодална клика, бъркаща обществения интерес със семейния. А не може ли да се каже, че прави добро на Саруман (оттам - и на Саурон)? И кои са по-многобройни - силите на Саруман и Саурон или роханците? Дали доброто, към което Грима се стреми, не е по-реално от злото, което го обвиняват, че е причинил?

Разбира се, не разсъждавам по този начин и ми е ясно, че Грима е много, много льош, льошав и зъл. Но от гледна точка на свободната воля всеки избор може да бъде оправдан. И всъщност не вярвам в това, което куп философи се опитват да докажат - че злодеите нямат достатъчно силна воля. Имат си, колкото и всеки човек.

Иначе заключението, че ако изпълняваш нечий план, значи нямаш собствена воля, ми изглежда вярно. Може да нямаш избор, а воля да си имаш в изобилие. Можеш да бъдеш напълно несъгласен със случващото се. Дори и да не действаш съобразно несъгласието си, имаш свобода на мисълта. За мен тя е почти едно и също с волята. Разбира се, има я възможността и да си напълно и доброволно съгласен с чужд план и да го изпълняваш - тогава волята ти пак е налице.

Между другото, много харесвам "Робинзон Крузо", но скоро си дадох сметка за изключително дразнещ (поне замен) факт. Кой ще ми каже кое е единствената постройка, която Робинзон не си сковава? Не става дума за любимия му клуб и клуба, в който не би стъпил :)
"Приемаме само по въпроси за празненството!"

Виж мнениетоStrider написа на 18 July 2009 - 12:11 AM :

извръщам зъби към Глишев (ний се хапем нежно и с любов :Р).

http://mglishev.blog.bg/

Публикувано изображение

#8 Потребителя е офлайн   Narvi

• Хуздул-хумлук (приятел на джуджарите)
  • Регистр: 30-October 07

Публикувано 08 February 2010 - 08:39 PM

За постройката.
Ако е туй, което си мисля - то просто не е било прието да се споменава по онова време.
Аз, Нарви, ги сътворих. Келебримбор от Зелеников край изписа тия знаци.

#9 Потребителя е офлайн   Menedhel

Публикувано 08 February 2010 - 08:48 PM

Не ми е за това думата - дето се вика, тайга большая.

Публикувано изображение

#10 Потребителя е офлайн   Ammit

• Fallen Noldo
  • Регистр: 02-November 08

Публикувано 08 February 2010 - 09:30 PM

Темата е яка.
Под свободна воля разбирам собствени стремежи и желания, които никой друг не е задал.
Всъщност Толкин недвумислено посочва кой има свободна воля.
Не са Айнурите, защото те действат директно по волята на Илуватар- "Всяка музика извира от мен". Създадени са, за да изпипат и завършат идеите му, като всеки отговаря за определен елемент- всеки е отделен инструмент, после, всеки е повелител и отговаря за своята стихия. На етапа на създаването на Великата музика времето и пространството, предполагам, на са такива, каквито са в Еа. Което ме кара да се чудя, възможна ли е случайността на този етап?
Великата музика де факто е обстойно описание на света, който следва да дойде. Когато Айнурите избират да станат Валари, те стават част от този свят, редом с предопределенията му. Те са най-подобни на елфите- нали са спрямо тях са назовани "по-скоро по-големи деца и водачи" (цитат много неточен); защото и елфите изначално са обвързани с Арда и съдбините и, дори са неспособни да я напуснат. На практика са във властта на Съдбата и донякъде на случайността, но в много по-малка степен.
"Дарът" на хората всъщност не е смъртта, смъртта е само доказателство за този дар. С факта, че напускат Арда и повече не се връщат, Толкин аргументира тезата, че те всъщност не принадлежат там. Тонът, с който секва Великата музика, "по-дъблок от бездната, по-висок от небесата и пронизващ като блясъка в очите на Илуватар"- само този говори за хората. Тоест с началото на епохата на хората свършва всякакво предопределение, всякаква съдба,хората са отвъд съдбата- някъде из писанията на Толкин бяха наречени дори "agents" на Илуватар.
Това прави Толкин до някаква степен екзистенциалист, при това той намира начин да се изкаже в тон с нашумелия католическо-християнски екзистенциализъм и да запази митологичния дух.

Този пост е редактиран от Ammit: 08 February 2010 - 09:31 PM

But do you know that the Eldar say of Men that they look at no thing for itself? That if they study it, it is to discover something else; that if they love it, it is only because it reminds them of some other dearer thing?

#11 Потребителя е офлайн   Caspian

Публикувано 08 February 2010 - 10:47 PM

Виж мнениетоMenedhel написа на 08 February 2010 - 08:48 PM :

Църква? Дом на изцелението?
Why not?

#12 Потребителя е офлайн   Menedhel

Публикувано 08 February 2010 - 11:43 PM

Виж мнениетоCaspian написа на 08 February 2010 - 10:47 PM :

Виж мнениетоMenedhel написа на 08 February 2010 - 08:48 PM :

Църква? Дом на изцелението?

А баш. Църква.

Публикувано изображение

#13 Потребителя е офлайн   Narvi

• Хуздул-хумлук (приятел на джуджарите)
  • Регистр: 30-October 07

Публикувано 08 February 2010 - 11:48 PM

Нека се разберем.
Всеки демиург разполага с мощта да програмира творението си до най-дребни подробности. След което то неминуемо става скучно и досадно. Единственият начин да бъде избегнато това е премахването на пълната програмираност - тоест даването на свобода.
Казано с други думи, за какво му е на Еру да си прави куклен театър? Хем досадно, хем обременително, хем направо мизерно.
Аз, Нарви, ги сътворих. Келебримбор от Зелеников край изписа тия знаци.

#14 Потребителя е офлайн   Alphard

• Black Mage
  • Група: Маяри
  • Регистр: 27-November 06

Публикувано 08 February 2010 - 11:53 PM

Няколко човека писаха, че еди-кои-си нямали свободна воля. Въобще не съм съгласен - цялата идея, че ще създадеш (и ще пишеш за) някакви същества, за да може после всяко им действие да е ръководено с дърпане на конци "от горе", няма никакъв смисъл. Еру си прави куклен театър, с други думи (сигурно за да се ебава с останалите същества, които имат истинска свободна воля:Р). Мелкор всъщност е хубав пример за някой дето бързо се научава да упражнява свободната си воля :Р И на много други места ще видите, че и Айнури, и елфи/хора правят неочаквани неща, с които саботират "плана" на Еру. Също така фактът, че Еру му се налага да се намесва при Нуменор отново е пример, че съществата из Арда твърде много свободна воля са упражнили :Р

Едит: Ха, Нарви постнал подобни неща аз докато съм писал. Бтв, не съм съгласен баш за това с "програмираността". Свободната воля също може да бъде програмирана :Р

#15 Потребителя е офлайн   Menedhel

Публикувано 09 February 2010 - 12:08 AM

Виж мнениетоAlphard написа на 08 February 2010 - 11:53 PM :

Свободната воля също може да бъде програмирана :Р

Какъв сладък парадокс :)

Публикувано изображение

#16 Потребителя е офлайн   wutang

• Tibboh

Публикувано 10 February 2010 - 08:01 PM

За съжаление и тази моя тема се оказа невъзможна за по-задълбочена дискусия. :huh:

:yinyang:
Влизам в храчка....

#17 Потребителя е офлайн   Кемендил

• Contemplator
  • Група: Маяри
  • Регистр: 27-November 06

Публикувано 10 February 2010 - 08:31 PM

Аз не съм съгласен, че свободната воля в Романтизма се изразява в следването на доброто и разграничаването му от лошото. Напротив, тъкмо романтиците най-накрая слагат край на досадното морализаторство и дидактизъм в литературата, така че такова схващане ми изглежда малко чуждо за периода.

Във "Властелина" героите са малко или много идеализирани и добрите им постъпки са по-скоро израз на това идеализиране, отколкото директно следствие от свободната воля.

В "Силмарилион" героите са по-шарени и там съответно има и примери за свободна воля, довела до не толкова розови последици. :)
Why'd you feel you have to hold on?
Imagine if you let go...

#18 Потребителя е офлайн   Menedhel

Публикувано 10 February 2010 - 09:11 PM

Wu-tang, трябва ли тепърва да дефинираме що е воля и що е свобода като за целта напишем "Критика на способността за способна воля", която Цеко Торбов да преведе на немски в изящни, но несмилаеми каденци на мисълта?

Публикувано изображение

#19 Потребителя е офлайн   Ammit

• Fallen Noldo
  • Регистр: 02-November 08

Публикувано 10 February 2010 - 10:46 PM

Всъщност трябва да внеса известна поправка в горния си пост. В главата за появата на Едаините се обяснява допълнително за дара им; и Толкин добавя, че са сътворени най-подобни на Моргот; тоест той поначало е носител на свободна воля. Да се подчинява на Песента е несъвместимо с отчасти човешката му природа, бунтът му не е неизбежен, но е съвсем естествен. Еру е лош? Или една силна, свободна, способна да кореспондира с него и с творението фигура просто е необходима, за да има вместо статичност и "куклен театър" самозадвижващ се свят?
But do you know that the Eldar say of Men that they look at no thing for itself? That if they study it, it is to discover something else; that if they love it, it is only because it reminds them of some other dearer thing?

#20 Потребителя е офлайн   Caspian

Публикувано 10 February 2010 - 11:24 PM

Виж мнениетоКемендил написа на 10 February 2010 - 08:31 PM :

Аз не съм съгласен, че свободната воля в Романтизма се изразява в следването на доброто и разграничаването му от лошото. Напротив, тъкмо романтиците най-накрая слагат край на досадното морализаторство и дидактизъм в литературата, така че такова схващане ми изглежда малко чуждо за периода.

Във "Властелина" героите са малко или много идеализирани и добрите им постъпки са по-скоро израз на това идеализиране, отколкото директно следствие от свободната воля.

В "Силмарилион" героите са по-шарени и там съответно има и примери за свободна воля, довела до не толкова розови последици. :)

А аз мисля, че имаше 2 течения в романтизма и едното беше доста мрачно....
Why not?

• (2 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

1 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни