Има доста филми, които са хубави, въпреки че не са с особено голям бюджет. Идеите на авторите и специфичното артистично изпълнение компенсират за липсата на финансови възможности. Понякога самият факт, че не очакваш нищо особено от филм, за който не си чувал преди да го гледаш, те предразполага достатъчно да го възприемеш като непретенциозен и доста добър.
"Битката за Тера" няма нищо общо с тези филми.
Той е един от филмите, за които е станало ясно че няма да излязат както трябва още в началото на препродукцията и е следвало да си останат в "ада" или продукцията да бъде отказана. Артистичността я няма, идеите не помагат, бюджета се избива едвам с кретане и не знам дали изобщо ще се случи дори с новите 3D прожекции.
Причината да споделя тези впечатления е че наскоро бяха направени едни сравнения, които искам да държим настрана от настоящата писаница, но същите могат да накарат някой да гледа филма с очаквания и да остане много недоволен накрая. Е, аз си бях недоволен и без очакванията, но това е друг въпрос - чудя се другите какво са открили в него. Spoilers Ahead.
Spoiler
Филмчето започва с това как огромен кораб пристига в орбита над планета, драматично закриващ слънцето за явно единствената цивилизация в тоя район на повърхността. Долу, в и около сплетени гигантски растения живеят мирно и природосъобразно извънземни, които нямат крака, защото анимацията им е трудоемка, и коса, пак по същата причина. Като изключим тези решения, две-трите дузини разновидности на среднодобра студентска курсова по 3dMax изглеждат сносно левитиращи наоколо. Защо някои от тях използват перпетуум-мобиле clockwork раници с крила, за мен си остана загадка.
Всичко на тая планета лети, понеже трябва да живее над облаци на своеобразна "ядрена зима", предизвикана във времената когато поповите лъжички са били технологично напреднала войнствена раса и явно са довели планетата си до екологична катастрофа. Показано с разни зарити в прах (сняг?) руини под облаците в "Забранената зона". Та тия напълно мили диваци биват атакувани и отвличани от ескадрон ексуингове още първата вечер след срещата (времето може да не е такова, но показаното с нищо не го намеква). Една от дивачките обаче успява хитроумно да свали единия X-wing, да спаси чудовището (човекът) вътре и да си поговори с него с помощта на неговият летящ R2-D2, който изглежда е програмиран да може да комуникира с новооткритите извънземни (също не ми стана ясно). Та покомуникират си, събират му пет китки в саксии да му правят кислород (такъв в атмосферата иначе няма, или не в достатъчна концентрация). Решават да се върнат на кораба, за да може безличния пилот да спаси отвлечения баща на героинята, маркирана чрез зелени плочки на главата си. Друга нова информация е че Земята, Венера и Марс са напълно(!) разрушени от война между тях и тия хора горе са последните. Извънземната поправя изстребителя на Безличния чрез саморъчно сглобена от зъбчатки скоростна кутия. Не преувеличавам. Оказва се, че старейшините на поповите лъжички още пазят древна технология, с която могат да се защитят при нужда. Въпреки паяците-канонерки, нашите излитат.
При погледа "отвътре" при хората, става ясно че огромният им кораб отдавна се руши, някакъв генерал става генералисимус понеже демократичния съвет с негри в него не му дава да започне експанзия. Под неговия контрол, напълно логично, шепата изгладнели и измиращи хора нападат планетата, близо до цивилизацията, пак напълно логично, започват да се стрелят с извънземните, които до момента не са показали никаква агресия срещу тях на екрана, и да бълват своят мътнозелен на цвят кислород наоколо с цел да осъществят някакъв критичен минимум (имат си pie chart-че в кабината). "ЗА" интелигентното тераформиране. Драмата е, че кислородът е силно отровен за поповите лъжички.
Естествено, не толкова мирните вече диваци побеждават в битката - но не просто така, а чрез няколко забавени кадъра и саможертвата на Безличния, който почти таранира челно тераформера в кабината на Генералисимуса. Кислородът избухва, Безличния умира, който не успява да завие далеч от огромния пламтящ облак - също. Известно време по-късно, оцелелите хора (хм) си живеят щастливо под купол, със зеленинка и голяма статуя на Безличния.
Учуден съм от умерения успех на тоя филм. Не като печалба, каквато той няма, а като средни оценки около 50%-60%. За мен той е абсолютен пример за това как не трябва да се правят нещата: Замърсена, неопределена идея. Надскачане на това, което ти са възможностите като средства и сложност. Неясна аудитория. Най-вече това: филмът е прекалено малоумен за възрастни и прекалено сложен за деца, с нехарактерни опростявания за пред първите и нехарактерни елементи за пред вторите (некомичен забавен каданс като най-явен пример). Сценарият много силно страда от това че иска да разкаже филм за два-три часа в час и нещо, освен това постоянно обяснява, вместо да показва. Тъжна работа. Какъв бас са загубили звездите озвучители?
Та това ми е мнението общо взето. Ще се радвам гледалите го да споделят друго
I'll be your imagination, Tear apart what you believe, Make a mess of your conviction, Take away my pride and leave.