Българският Толкин Форум: Затъпяло ли е младото поколение? - Българският Толкин Форум

Към съдържанието

• (3 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

Затъпяло ли е младото поколение?

#1 Потребителя е офлайн   wutang

• Tibboh
  • Група: Потребители
  • Регистр: 02-November 09

Публикувано 28 February 2010 - 06:50 PM

Темата е отправена към по-възрастните потребители, които нядявам се ще кажат, че всичко с младежта е наред и народът прогресира.Не искам да пиша нищо повече, защото ще е глупаво да взимам, която и да е страна, та нали и аз съм от това младо поколение, затова оставям на старшите да отсъдят! :judge:
Влизам в храчка....

#2 Потребителя е офлайн   Narvi

• Хуздул-хумлук (приятел на джуджарите)
  • Регистр: 30-October 07

Публикувано 28 February 2010 - 11:38 PM

Мисля, че като доайен мога да се изкажа. Затъпяло - глупости на търкалета. Младото поколение е не по-малко свястно от всяко друго предишно. И с оглед на историческата еволюция - един милиметър по-свястно.
Но затъпено - да.
Може да съм параноик, но вярвам, че в това отношение се полагат значителни усилия.
Ментори няма, ментори. Примери и наставници. Виж, в това отношение бих казал, че старото поколение е зле.
Аз, Нарви, ги сътворих. Келебримбор от Зелеников край изписа тия знаци.

#3 Потребителя е офлайн   Strider

• Скиталец
  • Регистр: 29-November 06

Публикувано 28 February 2010 - 11:55 PM

Тук някой ни нарича дъртоси, чини ми се. Намирисва на ейджизъм. :P

Ще се съглася с Нарви. "Младото поколение" си "младо поколение", приятелю. Старото винаги ще намери повод да мърмори, да клати неодобрително глава, да анатемосва и да дудне "По наше време ние...". А ако е затъпяло, то не се е случило от само себе си. Тогава това не е грешка на младото поколение, а провал на старото. =)
Demons I get. People are crazy.

#4 Потребителя е офлайн   Finarfin

• Регистр: 04-September 08

Публикувано 01 March 2010 - 09:15 AM

Съгласен съм с мненията на Нарви и Страйдър.
Ще призная обаче, че това за затъпяването съм си го помислял. Разбира се, било е и под въздействието на някакви емоции, и съответно не може да бъде обективно мнение. Поглеждал съм с неодобрение и насмешка тийнейджърчета обули шалвари и/или "надули" някаква чалга от мобилните си телефони. Предполагам, че преди години аз и връстниците ми сме будили също толкова възмущение с поведението си у по - възрастните. Младите не четат! Добре, обаче за разлика от тях, болшинството от родителите им(да не споменавам и техните родители) нямат компютърна грамотност. Освен това не съм убеден, че младото поколение не чете. Както и да е, за да се отговори обективно на въпроса на темата трябва да се определят точните критерии за оценка, както и да се направят съответните проучвания. В противен случай смятам, че мнението на преподавателите от среднообразователните училища би било най - точно.
Публикувано изображение

Rogue's Gallery

#5 Потребителя е офлайн   Coin

• faolchu gray
  • Регистр: 27-December 09

Публикувано 01 March 2010 - 09:42 AM

Аз мисля, че мога да се нареча човек от "младото поколение" и моето мнение, колкото обективно, толкова и емоционално е, че връстниците ми не четат, но нямат и никаква компютърна грамотност. Това, че могат да си пуснат компютъра и да си включат играта(скайп, интернет и др.) далеч не се равнява на компютърна грамотност! Още повече, че дори да има такива които разбират от технологий това не е никакво оправдание за не-четенето! Глупаво е, че имат Огромно самочувствие, сякаш да пушиш в 5 клас, означава да си "нещо-повече" от всички около теб. Но си мисля, че и хората(взимам за пример сестра ми, която е 6 години по-голяма от мен) имат много голямо влияние в/у нас. Не за друго, но сестра ми на моята възраст учеше повече от нормалното, четеше отвратително много и трудни книги и въпреки това успяваше да намира време за забавления. Е, какво стана, станах на 16 и се сетих какво правеше тя, малко или много се повлиях. Най-лошото за мен остава превишеното самочувствие на всички нас(14-16 годишни).
It seems there are always storms... Yet, the rain isn't worse than the moon and the sun, just those who make dark cases want to hide their evilness into it!

#6 Потребителя е офлайн   Archibald

• Регистр: 27-December 06

Публикувано 01 March 2010 - 11:07 AM

Цитат

трудни книги
Какво е това "трудна книга"? :huh:
wutang, вярно ли ти трябва мнението на "старшите", бре, нямаш ли си собствено? И всъщност защо те интересува? Да речем, че е затъпяло - какво ще направиш извън "обсъждането" на въпроса, цък-цъкането и възмутеното клатене на глава? Не се заяждам, въпросите са съвсем неутрални.

#7 Потребителя е офлайн   Coin

• faolchu gray

Публикувано 01 March 2010 - 11:56 AM

Трудни имам предвид такива в/у които трябва да се замисли човек, да намери нещо(тълкувайте го както искате). Той може и нищо да не прави, според мен, темата е просто информативна...
It seems there are always storms... Yet, the rain isn't worse than the moon and the sun, just those who make dark cases want to hide their evilness into it!

#8 Потребителя е офлайн   Pe6ka_S_Mnenie

• Кой сега е с най-якия аватар!
  • Регистр: 05-July 08

Публикувано 01 March 2010 - 01:22 PM

Така, така...
По темата:

Първо - преди да набедиш някой за "тъп" - какво точно е да си "тъп"? Всеки може да набеди "тъпотията" за враг на цялото българско човечество, но способен ли си да обясниш кое, защо и как точно е тъпо? А може ли човек да прозре собствената си глупост, когато тя неизбежно го застигне - защото всички вършим неща, които сами определяме като глупави в даден момент? :passifier:

А по въпроса с поколенията... Категоризациите на обществени групи никога не водят до смислени изводи, мисля аз... Младите били тъпи, старите били комунисти, а евреите ставали само за сапун... Безмислено е да се категоризира - младите са си просто млади, колко е средната интелигентност на масата - е трудно да се каже :)

Този пост е редактиран от Pe6ka_S_Mnenie: 01 March 2010 - 01:30 PM

I have zero tolerance for Големи Добрутровци.
Публикувано изображение

#9 Потребителя е офлайн   Елерина

• Вечна белота
  • Регистр: 28-November 06

Публикувано 01 March 2010 - 01:44 PM

Аз няма да увъртам, ще си кажа - според мен младото поколение у нас РЕГРЕСИРА. :glare:
A star of light and a bearer of hope...
Публикувано изображение

#10 Потребителя е офлайн   Strider

• Скиталец

Публикувано 01 March 2010 - 03:11 PM

Ами, Пеш, "младото поколение" е онова, за което ние казваме, че е затъпено и регресира.
А хубавото е, че все още има хора, които казват същото и за нас. :lol:

#11 Потребителя е офлайн   Pe6ka_S_Mnenie

• Кой сега е с най-якия аватар!
  • Регистр: 05-July 08

Публикувано 01 March 2010 - 03:52 PM

Ем, предвид широко известната максима, че "всяко следващо поколение е по-тъпо от предишното", остава да се готвим за "връщане към корените" и специално - към пещерите :P

ПП. Е не сме дърти още бе... Още... :unsure:

Този пост е редактиран от Pe6ka_S_Mnenie: 01 March 2010 - 03:55 PM

I have zero tolerance for Големи Добрутровци.
Публикувано изображение

#12 Потребителя е офлайн   bdk

• Благороден вампир
  • Регистр: 30-July 08

Публикувано 01 March 2010 - 04:39 PM

Ами ако тъп = неспособен да мисли, да разбира логически връзки и прочие, то тогава не, младото поколение не вярвам да е затъпяло. Мозъчният потенциал не вярвам да намалява с всяко следващо поколение (а и какво е поколение - 20 години разлика, но то всяка година сигурно има приблизително равен брой новородени). Не съм чувал такова измерване да е направено и да е показало затъпяване.

Друго е доколко се ползват мозъкът и неговите възможности. Младежта като цяло (разбира се) според мен е затъпена, както се изрази Нарви - по-неграмотна, по-нелюбознателна, с по-смотана ценностна система и т.н.

Но дали нашето мнение ще послужи за друго, освен за събиране на статистически данни? Малко е вероятно, но дано.
„Calculemus!“ - Gottfried Wilhelm Leibniz

Публикувано изображение

#13 Потребителя е офлайн   Strider

• Скиталец

Публикувано 01 March 2010 - 04:55 PM

Почнеш ли да гледаш новини и да бълваш ругатни при съобщението за поредното вдигане на цената на тока - одъртел си. :lol:

#14 Потребителя е офлайн   Coin

• faolchu gray

Публикувано 03 March 2010 - 12:22 AM

Новини гледам докъто ям. По тока сипя ругатни, защото инфлацията означава намаляване на кинтажа :D

#15 Потребителя е офлайн   Mellindor

• невидима
  • Регистр: 30-November 06

Публикувано 16 March 2010 - 09:07 PM

Няколко души до момента казаха, че състоянието на "младото поколение" е изцяло дело на "старото" такова. Съгласна съм с това.

Децата и младите хора имат огромен потенциал, който обаче трябва да бъде поощряван и насочван (а понякога дори вдъхновяван!) от възрастните. От нас зависи как ще се развият децата ни (казано най-общо) и ако ние не се погрижим за това, после винаги ще се вайкаме колко са затъпели, как не четяли, какво не им било наред.

Аз лично съм горе-долу между двете поколения - "старото" и "младото". И при мен имаше много безотговорни младежи, без собствено мнение, пълни с пороци и т.н. Но имаше и множество родители, учители и като цяло възрастни, които не си мърдаха пръста, за да променят това. Не ги интересуваше, нямаха време, не знаеха какво и как да направят... Тъкмо затова на новото поколение му трябват истински, отговорни Учители. Учители по призвание, не задължително по професия. Хора за пример.
Публикувано изображение
"Очите й бяха небесни - отразяваха и синевата на деня, и жарта на изгрева, и тъмата на нощта"

#16 Потребителя е офлайн   Corwin

• Регистр: 18-July 08

Публикувано 17 March 2010 - 12:30 AM

О, определено сме затъпяли - днес в час по история след изречението '2 самолетоносача са потопени' половината клас попита ' Какво е самолетоносач?' и след 5 минутни обяснения колко голямо и скъпо и т.н. съоръжение и 10 секундна неловка пауза... 'ама това кораб ли е?'. И тъкмо си мислех, че това ще бъде краят, когато чух тихичък въпрос зад мен 'А самолетоносачите само по един самолет ли имат?'
Еми, извинявайте, как след като съм принуден да прекарвам 1/2 от времето, в което съм буден, с такива хора, да не съм привърженик на идеята за стерилизация на хората с IQ по-ниско от 120?
'Humans need fantasy to be human.To be the
place where the falling angel meets the rising ape.'

#17 Потребителя е офлайн   proudfoot.underhill

• .
  • Регистр: 21-January 07

Публикувано 17 March 2010 - 09:57 AM

по-скоро е изпростяло
Публикувано изображение "If in doubt, always follow your nose."

#18 Потребителя е офлайн   Menedhel

• Кмет на Голям Дълбалник, Главен пощальон и Началник на ширифите
  • Регистр: 17-December 07

Публикувано 17 March 2010 - 11:08 AM

Мда... това със самолетоносачите е яко тъпо.
"Приемаме само по въпроси за празненството!"

Виж мнениетоStrider написа на 18 July 2009 - 12:11 AM :

извръщам зъби към Глишев (ний се хапем нежно и с любов :Р).

http://mglishev.blog.bg/

Публикувано изображение

#19 Потребителя е офлайн   Coin

• faolchu gray

Публикувано 17 March 2010 - 11:48 AM

Виж мнениетоMellindor написа на 16 March 2010 - 09:07 PM :

Децата и младите хора имат огромен потенциал, който обаче трябва да бъде поощряван и насочван (а понякога дори вдъхновяван!) от възрастните.

Съгласен съм :) Но аз например се вдъхновявам от форума, а тук няма възрастни => дори и от малко по-големите или връстниците, може да се черпи вдъхновение :)

Този пост е редактиран от Coin: 17 March 2010 - 11:48 AM

#20 Потребителя е офлайн   wutang

• Tibboh
  • Регистр: 02-November 09

Публикувано 20 March 2010 - 08:01 PM

Всъщност сме деградирали не умствено, а нравствено, всеки мисли как да се напие, напуши и да наеба някой/някоя.Дори момичетата са станали толкива развратни, че направо не е истина, колко е лесно да наебеш някоя 15-16 годишна глупачка, особено, ако си по-голям от нея.Казвам го направо, без да си кривя душата и речника, защото това е истината, която разбрах след като направих темата :lol:!Разбира се аз също съм част от това поколение и повечето неща важат и за мене, само дето не пия и не пуша, но пък притежавам редица други минуси.
И цялата тая работа е заради прехода, обществото е претърпяло голяма промяна и още моралните ценности не са ясни, в период на налагане са, затова ние родените през прехода сме загубени, остава само да възпитаме децата си добре, за да ни надминат, както подобава.
Естествено има изключения, които обаче също са засегнати от масата.

Този пост е редактиран от wutang: 20 March 2010 - 08:02 PM

Влизам в храчка....

• (3 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

1 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни