При мен това стана преди около 5 години. Тогава тъкмо бях приет в 18-то СОУ и трябваше да държа изпити по английски език. За Толкин ми спомена един съученик, който много беше харесал ВнП и ми я препоръча. Така за първи път и аз се потопих в Средната земя и усетих такива чувства и емоции, която все още никоя книга не може да ми даде. След това разбира се изчетох всичко на Толкин, което беше излязло на български. Общо взето всичко започна така
- (7 Страници)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Последна »
Кога започна всичко
Публикувано 29 November 2006 - 05:20 PM
При мен това стана преди около 5 години. Тогава тъкмо бях приет в 18-то СОУ и трябваше да държа изпити по английски език. За Толкин ми спомена един съученик, който много беше харесал ВнП и ми я препоръча. Така за първи път и аз се потопих в Средната земя и усетих такива чувства и емоции, която все още никоя книга не може да ми даде. След това разбира се изчетох всичко на Толкин, което беше излязло на български. Общо взето всичко започна така
Публикувано 29 November 2006 - 05:35 PM
С майка ми бяхме в пловдивския "Хеликон" и аз си избирах книга с органичението "до 10 лева". Избрах си някаква на Кинг, вече не й помня името, и тъкмо се подготвяхме да излезем, когато на майчето й прищракало, че рожденният ми ден е наблизо и решила да превърна покупката в подарък. Каза ми, че може да си избера някоя по-скъпа книга, защото това щял да ми бъде и подаръкът. И тогава намерих Властелинът
Преди една година се сдобих и с 2 тома от "HoME"
Публикувано 29 November 2006 - 05:51 PM
Началото на демекври 2002-ра година вкъщи ни бяха дошли на гости едни бивши ученици на баща ми, които живеят в София. На тръгване, момчето казало на нашите, че ми оставя една книга, да съм я бил прочел, когато поискам.
За голяма моя изненада, някъде 15-16 декември аз се тръшвам на легло от някакъв грип и започвам солидно да затлъстявам пред телевизора.
Мина се цяла седмица така - ..мъка, мъка.
Та, вечерта на 20-ти, както си лежах и гледах празно към библиотеката, видях една голяма книга. Ама наистина голяма. Зачудих се какво ли е, защото не ми беше влизала в полезрението дотогава. Взех я, прочетох резюмето на гърба на книгата и.. речното ниво се повдигна, колкото да е потънало стадо коне вътре.
Началото на следващата година разбрах, че има и други книги на Толкин и благодарение на Ран (
..така се почна всичко и още си продължава.
Публикувано 29 November 2006 - 07:01 PM
Imagine if you let go...
Публикувано 29 November 2006 - 08:05 PM
запознанството ми с толкин беше найстина нейзбежно. Имам късмета да имам съседка която преподава литература и от .. ами 8-9 ходишна се лепнах за нейната библиотека. започнах с Карл Май,Майн Рид и други в един момент същата тази съседка ми подари за 12 рожденния ден Хобит ... и така се почна дългата история. Когато бях 7 клас вместо да чета анализи по литература за изпита аз си четях Властелина
в последствие си намерих и гругите книжки,някои неща от фентъзи фактор и дъга и ... като за капак на моето тотално влюбване в Толкин дойде първата Аквалония където се запознах с Любомир Николов, който ме убеди да прочета Властелина на английски за да открия абсолютната красота. Една година по късно имах удоволствието да чуя лекцията на Естел за символа на числата в твор4еството на професора и разбрах че има и други хора които са открили тази красота
не мога да те следвам;
не върви зад мен,
не мога да те водя;
върви до мен
и ми бъди приятел;
Публикувано 29 November 2006 - 08:55 PM
Публикувано 29 November 2006 - 10:29 PM
Hung like jewels in the forest of veils
Публикувано 29 November 2006 - 10:35 PM
Публикувано 29 November 2006 - 10:41 PM
Публикувано 29 November 2006 - 10:44 PM
Да се ...хъм... увлека по този невероятно сложен и многопластов свят (да ме прощавате, ама ВнП обхваща кажи речи само 2 мижави години от историята на Средната земя, а е сума ти страници), май си беше много неизбежно!
Публикувано 29 November 2006 - 10:59 PM
След като пораснах още малко, взех да се замислям дали няма нещо друго, писано от този автор. Така с помощта на приятели, от библиотеките на родителите им, се снабдих с едни стари издания на "Властелина", които дълго не връщах, докато накрая не си купих книгата, та вече нямаше нужда да се моля за "още една седмица". Това беше юношеската ми Библия
После дойдоха и останалите книги, свързани със Средната земя, като откровено си спомням как "Силмарилион" в началото ме караше да препрочитам цели страници, за да успея да свикна със стила и. Никога не свикнах с четенето от монитор, затова и днес Толкиновите книги, макар и пазени, съвсем не изглеждат като нови, а като... често употребявани
Това е задължително само за отговорите."
Сюзън Смърт
Alphard, 27.12.2009:
Еволюцията - това чудо на природата...
Публикувано 30 November 2006 - 09:33 AM
Публикувано 30 November 2006 - 11:56 AM
Не помня кога точно прочетох Властелина, но книгите са от времето на баща ми (онова старо, двутомно издание). Тъй като бях почнала да чета доста малка, на 9-10 вече бях прочела детските книги от библиотеката в моята стая и се ровех из тези в хола. И (както правя и до днес) разпитвах майка ми и баща ми коя книга каква е и дали ще ми хареса. И баща ми ми препоръча Властелина.
Изчетох я за отрицателно време. После я изчетох още 20-на пъти, като редувах и с Хобита (още по-старото издание със "злите духове" вместо "орки"). По онова време не познавах никого, с когото да си общувам на тази тема, защото никой от приятелите ми не бяха я чели. Бях луднала - почерка ми придоби елфически вид, знаех наизуст всички стихотворения и т.н.
И един ден (може би съм била вече в гимназията) баща ми се прибира и вика - "Ауу, да знаеш какво ти нося!". А, какво може да ми носи? И вади една книга с дракон на корицата. Аз гледа тъпо известно време, понеже не схваща защо тоз ентусиазъм за една книга. И после очички засича автор - Толкин и очички стават на панички.
Обаче Силмарилион се оказа тегава и едва я прочетох (даже не помня дали я прочетох цялата). Е, минаха още 1-2 години и тогава вече я прочетох качествено и - край. Вече бях вербувана доживот. После дойдоха Недовършените предания, два тома на HоMЕ и разни други неща. Започнах да влизам из разни сайтове из интернет, дори намерих един човек от гимназията, който също си падаше по Толкин. И после чатове-матове, форуми-моруми и... went the horse into the river and it happened one
П.С. Рожденият ми ден е на 19.06, ако някой реши да ми подари Властелина, защото в желанието си да просветлявам хората в правата вяра, му изгубих дирите и никой не си признава, че е в него (гррр)!
Публикувано 30 November 2006 - 03:16 PM
За рождения ми ден през 2002 г. получих издание на руски на "Задругата на пръстена", а след като я излапах с кориците
„Такива са си хората, странни. Свий пет кинта и си жалък крадец. Открадни хиляди долари и ще си или в правителството, или герой..."
Тери Пратчет
Публикувано 30 November 2006 - 10:52 PM
В една съвсем позната ни Галактика, моя милост усилено търсеше книжки в Библиотеката, които вече да не е чела по няколко пъти
Ммм... май не това беше началото, но е някъде там
Толкова пъти съм го описвала и все по различен начин...
Нямам спомен кога открих "Дъга". Но си спомням как открих първата книга на "Дюна"
Когато се върнахме в Пазарджик, обиколих из книжарници и сергии за книги да питам дали имат втората. А тя още не бе излязла от печат (!)...
По онова време единствено с брат ми споделях "лудостта"
"Хобит" прочетох доста по-късно. Книгата де, комиксът в "Дъга" е препрочитан безброй пъти.
Последно (изцяло) четох "Опасното кралство", а в "Роувърандъм" се спънах някъде в началото и го оставих за друг период.
А най-, най-, най-любимо от всичко ми е "Листо от Дребносръчко".
Публикувано 30 November 2006 - 11:06 PM
После дойде онзи февруари 1991, когато изнамерих вкъщи току-що донесения от майка ми току-що появил се "Властелин...". Нататък се продължи с Хобит, после с едно английско издание на Силмарилион, после с българските... Леле, толкова ли отдавна беше?!

Публикувано 01 December 2006 - 12:39 AM
Арвен написа на Nov 30 2006, 03:16 PM :
Също така съм и аз. Трябва да съм благодарен на Питър Джаксън за това, че открих света на Професора... и всъщност аз не се запалих от филма, а само от рекламата, която бях видял доста преди да илзезе самата продукция. Въпреки, че много набързо даваха кадри от "Задругата", със съответнаат музика, успях да мерна острите уши на Леголас и Арвен, черните конници, Боромир в Мория, Арагорн в Брее, Гимли... е тогава не знаех за какво иде реч и кой кой е, но просто рекламата ме впечатли много - елфи, джуджета, орки... много се надъхах да гледам филма...
и така юни, 2002. Един съученик ми каза, че бил намерил някакъв филм с фентъзи същества - казвал се "Властелина на пръстените". Съответно аз се сетих, че съм гледал реклама на тоя филм и веднага му дадох зор да го гледаме... and so it began... още от първата сцена - битката на Последният съюз и елфическият строй в златстите брони и с красивите оръжия - филма ме грабна... следващите години изгледах и останалите части и едв аслед това прочетох книгите... и станах голям почитател на Толкиновото творчество...
Та ето как някой може да се заплаи и от една реклама

Публикувано 01 December 2006 - 09:02 PM
Филмчето ме грабна. Стана ми много мило и хубаво и като видях, че е правено по книга, веднага поисках да я прочета. В местната библиотека намерих първата част (от двутомното издание) и скоро я изгълтах от кора до кора (още си спомням, че въведението беше страшно красиво!).
Може би същото лято прочетох и втората и третата част - по време на една почивка във Варна. Леля ми ми даде пари да си купя подарък за рождения ден и "Властелинът" (онзи, без приложенията) стана мое притежание още при първата обиколка на сергиите. За една седмица беше изчетен - четях на плажа, по време на ядене, до късно вечер, вместо разходки из Морската градина... Просто не можех да го оставя!
В последствие прочетох "Силмарилион" и "Недовършените". По някое време дойде и филма, а накрая, след дълго търсене, открих и "Хобит".
В общи линии това е
Отдавна не съм си чела книжките и се надявам скоро да намеря време и за това, че са ми залипсвали!

"Очите й бяха небесни - отразяваха и синевата на деня, и жарта на изгрева, и тъмата на нощта"
Публикувано 02 December 2006 - 02:58 PM
После пак гледах "Задругата" вкъщи, но и от втория път не ми се изясниха напълно нещата. След 13тия или може би 17тия вече знаех половината реплики
Самото чете беше изключително удоволствие, почти ритуално я отварях и четях
По-късно прочетох и "Хобит", след това се сдобих и със "Силмарилион", който обаче седи започнат и недочетен от няма да казвам колко време, че много ме е срам. Успокоява ме фактът, че не само при мен се чете по-тежко :р
И до тук
Публикувано 02 December 2006 - 03:57 PM
- (7 Страници)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Последна »

Вход